پزشکی

زخم بستر

زخم بستر

زخم بستر

 

زخم بستر یکی از شایع ترین مشکلات بیماران و سالمندان است. افرادی که به هر دلیلی قادر به حرکت نیستند و اوقات فراغت خود را در رختخواب یا روی ویلچر می گذرانند، به احتمال زیاد این مشکل را دارند. این بیماری علم خاص خود را دارد اما درمان بیماران در سالمندان به دلیل بی توجهی و کیفیت پایین مراقبت های بهداشتی است. همه ما می دانیم که این بیماری چقدر آزاردهنده بوده و تا چه حد می تواند کیفیت زندگی افراد را تحت تاثیر قرار دهد.

 

 

زخم بستر چیست؟

 

زخم همانطور که از نامش پیداست به دلیل ماندن طولانی مدت در رختخواب ایجاد می شود. به همین دلیل، سالمندان ناتوان جسمی بیشتر از سایرین در معرض قرار گرفتن می باشند. زمانی که برای مدت طولانی در رختخواب هستند، به بخشی از لایه های پوستی که به بدن و بستر تحت فشار هستند فشار وارد می کنند. این فشار باعث می شود سلول های پوست بمیرند و در این ناحیه به آنها آسیب برساند. پوست این ناحیه به دلیل خوابیدن بیمار به پهلو، تحت فشار لگن و وزن بیمار و همچنین کف تخت تحت تأثیر قرار می گیرد.

 

در واقع این فشار ثابت باعث کاهش و در نهایت قطع جریان خون در شریان ها و بافت ها می شود و در نهایت منجر به مرگ سلولی می شود که در نهایت خود را به شکل زخم نشان می دهد.

علت ایجاد زخم در افراد مسن

 

زخم بستر نوعی زخم پوستی است که زمانی ایجاد می شود که برای مدت طولانی وارد پوست شود. علت اصلی ایجاد زخم در میان سالمندانی که در رختخواب هستند؛ نادیده گرفتن موقعیت بدن است. اگر یک فرد سالمند نمی تواند در رختخواب حرکت کند و به راحتی حرکت کند به سرعت در معرض آسیب بستر قرار می گیرد. زخم بستر معمولا زمانی رخ می دهد که فرد برای مدت طولانی قادر به تغییر وضعیت خود نباشد.

 

شایع ترین علل زخم در افراد مسن عبارتند از:

 

اصطکاک بیش از حد پوست با سطح صاف

فشار بیش از حد

برش پوست (زمانی که پوست از استخوان دور می شود)

عوامل دیگری مانند کم آبی و سوء تغذیه

 

سه علت اصلی زخم بستر عبارتند از:

مشکلات رایج زخم بستر

 

برای افرادی که مجبورند در طول روز به مدت طولانی از ویلچر استفاده کنند، زخم بستر معمولا روی پوست قسمت های زیر ایجاد می شود:

 

دنبالچه یا باسن

تیغه های شانه و ستون فقرات

پشت دست ها و پاها جایی است که روی صندلی می نشینند

 

برای افرادی که در رختخواب هستند ممکن است در مناطق زیر رخ دهد:

پشت یا کناره های سر

تیغه های شانه

باسن یا کمر

پاشنه، مچ پا و پوست پشت زانو

روش های بهبود بستر

 

آسیب به بافت های بدن مانند درم، اپیدرم، ماهیچه ها و پوست در اثر فشار طولانی مدت به یک یا چند قسمت از بدن، زخم بستر نامیده می شود. به عبارت ساده، خواب طولانی مدت در یک وضعیت ثابت،  استفاده از لگن نامناسب بیمار یا کشیدن ملحفه، همگی می تواند بخشی از آسیب به پوست و بافت بدن باشد.

 

زخم بستر چهار مرحله دارد که در مرحله اول و دوم بستری، بیمار هفته ها یا ماه ها به طور منظم تحت درمان قرار می گیرد. اما در مرحله سوم و چهارم درمان، زخم در شرایط سختی قرار دارد. زخم بستر (زخم فشاری) با توجه به وسعت، معمولاً باید زیر نظر چند پزشک متخصص درمان شود.

 

پزشک اصلی که برنامه درمان زخم بستر را تنظیم می کند.

پرستارانی که در زمینه بیماری بستری می شوند یا در زمینه مراقبت و ترمیم زخم تجربه دارند.

یک مشاور یا مددکار اجتماعی می تواند در درمان بیماری به شما کمک کند.

فیزیوتراپیست به شما کمک می کند حرکت کنید.

یک متخصص تغذیه که رژیم غذایی روزانه را برای بهبود روند بهبود توصیه می کند.

یک متخصص ارتوپد، متخصص مغز و اعصاب یا جراح پلاستیک برای کمک در روند بهبود به شما کمک می کند.

 

 

تشک و بالش مخصوص

لوازمی مانند تشک، تخت و بالش برای نشستن یا خوابیدن در وضعیتی راحت به شما کمک می کند تا فشار وارده بر زخم را کاهش دهید.

 

 

برداشتن بافت آسیب دیده

 

برای بهبود سریعتر زخم ها، جداسازی و حذف بافت مرده، آسیب دیده و عفونی ضروری است که چندین روش آسیب و سختی دارد. برداشتن بافت های آسیب دیده گاهی با جراحی امکان پذیر است. در برخی موارد نیز  به صورت مکانیکی توسط دستگاه آب فشار قوی و یا با پانسمان های مخصوص امکان پذیر است.

 

گاهی اوقات، زخم های کوچکتر و غیر عفونی را می توان به طور طبیعی  برداشت که بدن را در استفاده از آنزیم ها برای جداسازی بافت مرده جدا می کند. این روش برای زخم های کوچک و غیر عفونی است و استفاده از پانسمان های مخصوص که زخم را تمیز و نگه می دارد.

 

درمان کامل زخم بستر

 

کنترل درد: زخم بستر بسیار دردناک است، داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن می توانند کاهش درد آن را کاهش دهند.

آنتی بیوتیک ها: آنتی بیوتیک های موضعی یا خوراکی را می توان برای درمان ساس استفاده کرد که با روش های دیگر بهبود نمی یابد.

کنترل اسپاسم و گرفتگی عضلات: گرفتگی ناشی از سایش و بریدگی می تواند باعث ایجاد زخم بستر یا بدتر شدن آنها شود.

درمان با فشار منفی: در این روش درمانی از دستگاه ساکشن برای تمیز کردن زخم استفاده می شود. این روش در درمان برخی از درمان های زخم های فشاری کاربرد دارد و به درمان آنها کمک می کند.

 

زخم بستر در چه نقاطی بیشتر است؟

فشار باعث ایجاد زخم بستر در قسمت هایی از بدن می شود که عاری از عضله یا بیمار هستند. بنابراین، نواحی زیر بیشتر از سایر قسمت‌های بدن مستعد ابتلا به زخم بستر هستند:

 

مچ پا

آرنج

پاشنه

باسن

تیغه های شانه

نخاع

استخوان دم

شما می توانید با جابه جایی بدن بیمار و در نهایت ایجاد یک مانع از آسیب به پوست جلوگیری کنید. استراتژی های دیگر عبارتند از:

 

مراقبت از پوست

تغذیه

مصرف بیش از حد مایعات

ترک سیگار

مدیریت استرس

ورزش روزانه

نکات زیر برای تغییر وضعیت بدن بیمار روی تخت یا صندلی بسیار مفید است:

 

وضعیت بدن بیمار را هر ساعت تغییر دهید.

اگر بیمار قدرت کافی دارد، از او بخواهید که صندلی خود را از روی صندلی یا با فشار دادن بازوهای خود روی تخت یا ویلچر بلند کند.

کوسن یا تشکی را انتخاب کنید که فشار را کم کند. برای کاهش فشار از یک کوسن یا تشک استفاده کنید. افرادی که روی ویلچر می نشینند بهتر است از کوسن های دونات استفاده کنند.

بهترین داروهای گیاهی برای مراقبت های بستری

 

زخم ها را می توان با روش های سنتی و با استفاده از خواص دارویی برخی از گیاهان درمان کرد. البته نتایج علمی دقیقی در این زمینه وجود ندارد؛ اما نشان داده شده است که برخی از مواد غیر شیمیایی این نوع درمان را بهبود می بخشند. زردچوبه، عسل، آلوئه ورا، روغن نارگیل، سالین، پنیر و گل ختمی از جمله آنها هستند. با کمی تفاوت در این موارد، به عنوان یک ماده شستشو کننده زخم و جراحات در آن می شود و می تواند باعث کاهش درد و خون ریزی زخم بسترشود.

 

شما می توانید با مراجعه به کلینیک زخم دکتر امیرعزتی برای درمان خود اقدام کنید.

آدرس کلینیک:  تهران – خ پیروزی – روبروی پمپ بنزین سه راه سلیمانیه – نبش خ زینتی افخم – پلاک ۳۷۰ – واحد ۶

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *