دسته‌بندی نشده

زخم بستر چیست و راه درمان

زخم بستر چیست و راه درمان

زخم بستر و راه درمان آن کدام است؟ افرادی که که برای مدت طولانی می‌نشینند یا دراز می‌کشند، بیشتر از بقیه افراد مستعد ابتلا به زخم بستر یا زخم‌های فشاری هستند. زخم فشاری به عنوان یک بیماری قابل پیشگیری شناخته شده است. این زخم بطور معمول در قسمت‌هایی از بدن که روی تخت قرار می‌گیرند، مانند پشت، سینه، باسن، ران‌ها و پاها یافت می‌شود. اطلاعات کافی در مورد زخم بستر و راه درمان آن به بهبودی سریع تر بیمار کمک شایانی می نماید.

برای جلوگیری از زخم، تغییرات منظم در وضعیت بدن، استفاده از سپر محافظ برای کاهش قرار گرفتن در معرض زخم و توجه ویژه به پوست و بافت‌های آسیب دیده باید در نظر گرفته شود. آگاهی از اینکه زخم بستر چیست و راه درمان چگونه است به شما کمک می‌کند تا هر چه سریع‌تر در وضعیت سلامت و بهبودی قرار بگیرید.

 

زخم بستر و راه درمان

زخم بستر و راه درمان

 

زخم بستر و راه درمان آن در بهداشت

زخم بستر زمانی اتفاق می‌افتد که پوست و بافت‌های نرم بدن برای مدت طولانی روی یک سطح سخت مانند صندلی یا تخت قرار می‌گیرند. برای جلوگیری از بروز این زخم‌ها، باید بیمار روی یک بستر مناسب قرار گیرد و به‌ صورت دوره‌ای برای تغییر وضعیت بدن اقدام کند. همچنین لازم است که به رعایت تمیزی و بهداشت منطقه پوستی که در معرض فشار است، توجه شود. زخم بستر و راه درمان آن بر اساس دانسته‌های پزشکی اصولی ترین راه ممکن است.

بر اساس آمار، درصد زخم بستر در افراد مسن بیشتر است، زیرا تنش عضلانی و استخوان‌های آن‌ها فشار بیشتری بر بافت‌های نرم وارد می‌کند و در نتیجه زخم ایجاد می‌شود. برای جلوگیری از ایجاد زخم به نواحی از بدن که پوست و استخوان نزدیک هم هستند، توجه بیشتری داشته باشید.

 

مراحل پیشرفت زخم بستر

مراحل پیشرفت زخم بستر

زخم بستر و راه درمان آن در پزشکی

در ابتدای بروز زخم می‌توان با کمک روغن‌های شفابخش و لوسیون‌های مخصوص از گسترش زخم جلوگیری کرد. درمان پزشکی این عارضه به دو بخش تقسیم می‌شود. متخصص از یک طرف به درمان زخم‌های فشار داخلی (درمان موضعی) می‌پردازد، از طرف دیگر برای درمان عوامل ایجاد کننده زخم فشاری تلاش می‌کند.

درمان زخم فشاری طبق توصیه‌های سازمان جهانی پیشگیری و درمان زخم بطور معمول شامل موارد زیر است:

  • جدا کردن بافت مرده از طریق دبری اتولیتیک براساس شرایط بیمار
  • شستن و تمیزکاری زخم با آب صابون و سرم شستشو یا شستن با آب لوله کشی معمولی
  • کنترل زخم از نظر کلونیزاسیون باکتریایی و عفونت زخم
  • تجویز آنتی بیوتیک توسط پزشک
  • خوردن 8 لیوان آب در روز برای تسریع در بهبود پوست و درمان زخم بستر
  • استفاده از ویلچر مخصوص تاشو برای کاهش فشار روی چرم صندلی

درمان‌های خانگی زخم بستر

مراقبت از بیماری زخم بستر و راه درمان بسیار مهم است و برای درمان آن می‌بایست دقت کافی کرد. روش‌های درمان خانگی زخم فشاری ممکن است تا حدودی زخم را ترمیم کند. در زیر به برخی از درمان‌های خانگی اشاره می‌کنیم.

  1. استفاده از ژل آلوئه ورا

این درمان خانگی نتایج موفقیت آمیزی در درمان زخم، به ویژه زخم فشاری نشان داده است. همچنین نقش مثبت این ژل در پیشگیری از زخم بستر در تحقیقات انجام شده تایید شده است.

  1. روش زالو درمانی

زالو درمانی یکی از روش‌های درمانی است که در آن از زالو برای مکیدن خون از نواحی آسیب دیده استفاده می‌شود. این روش توسط بسیاری از افراد برای انواع بیماری‌های پوستی و زخم‌های مزمن مانند زخم دیابت، واریس و زخم فشاری استفاده می‌شود.

 

پیشگیری از زخم بستر

پیشگیری از زخم بستر

 

عوامل خطر زخم بستر و راه درمان چگونه است؟

زخم‌های فشاری زمانی ایجاد می‌شوند که بدن بیش از حد تحت فشار قرار می‌گیرد. اگر فشار بدن بالاتر از حد معینی باشد، رگ‌های خونی کوچک به هم متصل می‌شوند. با ادامه فشار بالا، سلول‌ها بدون اکسیژن و مواد مغذی کافی می‌میرند. افرادی که در حرکت کردن مشکل دارندیا فلج هستند و نمی‌توانند به راحتی وضعیت خود را در حالت نشسته یا در رختخواب تغییر دهند، بیشتر در معرض عوامل خطرزا قرار می‌گیرند. این عوامل عبارتند از:

  • بیماری‌های مزمن مانند دیابت، فشار خون بالا، بیماری‌های قلبی، بیماری‌های کلیوی و مشکلات تنفسی می‌توانند خطر ابتلا به زخم بستر را افزایش دهند.
  • افراد در رژیم غذایی روزانه خود به آب، کالری، پروتئین، ویتامین‌ها و مواد معدنی کافی برای حفظ سلامت پوست و جلوگیری از آسیب بافتی نیاز دارند.
  • مشکلات سلامتی که می‌تواند بر گردش خون تأثیر بگذارد، مانند دیابت و بیماری عروق کرونر، خطر آسیب بافتی مانند زخم بستر را افزایش می‌دهد.
  • ضعف عضلانی، سوء تغذیه و مصرف کورتیکواستروئیدها (مانند پردنیزون) که خون رسانی به بافت پوست را کاهش می‌دهد.

اقدامات مراقبتی زخم بستر و راه درمان

اقدامات درمانی که بعد از تشکیل زخم بستر می‌بایست انجام دارد در زیر لیست شده است:

  • تغذیه
  • جلوگیری از عفونت (شستشوی زخم با سرم)
  • تغییر مداوم لباس
  • استفاده صحیح از لگن بیمار
  • تغییر مداوم وضعیت بیمار
  • پانسمان پیشرفته
  • استفاده از تشک مواج یا تشک طبی

سخن آخر

برای فردی که مجبور است مدتی در رختخواب بماند، زخم بستر می‌تواند عارضه ای مشکل ساز شود. بنابراین مهم است که مردم اطلاعات کافی در مورد این بیماری داشته باشند و اقدامات احتیاطی لازم را در این زمینه انجام دهند.

وقتی فردی به این بیماری مبتلا می‌شود، راه‌هایی برای درمان آن وجود دارد. در مقاله زخم بستر و راه درمان، برخی از روش‌های درمان اعم از خانگی و پزشکی و عوامل خطر زا برای این بیماری را توضیح دادیم. امید است مورد پسند واقع شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *